CupOne

Cafés, restaurants, libraries and similar public places are essential extensions to people’s own homes

Leisure
Cafés, restaurants, libraries and the likes have become indubitable extensions of our own homes. In this particular occasion, LATITUDE was commissioned to explore the possibilities of extending the public realm into a standard café organized into two floors and a terrace.
By removing the entrance façade, the first floor was opened up, thus becoming an extension of the outside space. Inside, visitors can find two areas: the fast (come-and-go) area and the relaxed (sitting down) area. The first one features high tables and chairs next to the service desk –a longitudinal lighting box wrapped in white glass–. The second area portrays low tables, chairs and a bench zone. These two areas are divided by steel made longitudinal furniture that incorporates an orchestrated disposition of mirrors and projectors to create a visual illusion.

A spiral staircase connects the first and second floors. Besides its functional importance as the main vertical circulation, it also provides strong character to the venue and allows dialogue between the two levels. The strings distributed around the periphery act as structural support as well as a balustrade for safety. Visually, the strings show the juxtaposition of brutal beauty created by a strong black steel material and the lyrical rhythm generated by its repetition and alternation.

The second floor features a circular shape. Within its 360° transparent wall, the outside urban landscape and the interior merge into one.

Hence “wholeness” has become one of the major design principles for the project.

The second floor could be described as a single unit assembled in a circular shape. When disassembled, we realize that the unit is elaborated of functional components such as a circular-bench, a bar table facing outside, a service table, ceiling-lights and a platform. Those components not only spread from the center of the floor plan to emphasize a centric space, but also layer in three dimensions to lead the circulation and organize the complexity of activities.
The second floor is also naturally extended into the outdoor terrace. The 150m² area is organized into a first space with a bar zone that serves both, inside and outside spaces, and a second courtyard-like space built with a surrounded continuous bench. The inside and outside floors are made of wood, material that extends up to all the sitting benches and back rest areas. During the summer, a round white structure is installed to work as sun protection.

“Flexibility” is another key concept featured in the space between floors. The whole interior assemblage is not aimed to provide a fixed model for particular activities. Instead, following the creative concept of CupOne itself, it offers a variety of possibilities. For example, unlike the normal use of one-table-and-two-chairs for coffee drinkers, short tables are displayed along the circular bench as movable elements, so that customers may sit still, lean on, lie down or even move the tables at will. When needed, the movable elements can also be stored away to create space for special events such as lectures, exhibitions, and shows.

The principle for material selection is simplicity, less is not always more, but always creates elegance.

Timber has been applied to the floor, platform and tables to state the concept of wholeness. Black steel is wrapped around the service tables to finish the story that started downstairs, portraying vertical continuity. The white ceiling emits light that echoes within white columns and curtain-like wall structures as well, in strong contrast with the black steel material.

To respect the concept of wholeness does not mean the denial of detail; on the contrary, detailed design plays an essential role in it. Take the heating system on the second floor for example; all the heating radiators are hidden underneath the timber platform and the air outlets embedded within the sides of the circular bench at an ankle level to let the warm air go up. Additionally, the carefully designed split-like outlets contribute to the artistic look of the whole. In this way, the service facilities integrate once again with the physical form of the venue, adding up to the concept of wholeness.

Besides, the joints of the concrete areas and the timber floor, the contrast between soft (fabric) and rigid (concrete, timber and steel) all provide pleasant details to the visitors.
As a result, the café transcends the basic function of serving coffee and beverage in a public room, provoking different emotions in customers through the design of a dynamic atmosphere.

LATITUDE-WEBSITE-CUPONE-BLOG

CupOne

咖啡厅,餐馆,图书馆及类似公共场所已成为人们各自家庭的重要延伸

毋庸置疑,咖啡馆,餐馆,图书馆等诸如此类场所已成为了我们各自家庭的延伸。在这种特定情况下,纬度建筑接受委托,探索将公共领域延伸到一间由两层楼和露台构成的标准咖啡厅的可行性。

拆除入口外立面,一楼完全开放出来,从而与外部空间连接起来。进入咖啡厅映入眼帘的有两个区:快餐区(带走)和就餐区(就座)。快餐区服务台旁边摆放高桌和高椅—照明箱水平放置且采用白玻璃包覆。就餐区则配置低桌,餐椅以及一个长凳区。两个区域使用长形铁质家私来分割,配以镜面和投影机的精妙处理,营造出一种虚幻印象。

一层和二层之间由旋转楼梯连接。除具有重要的垂直流动功能外,还赋予空间鲜明特色,增进上下两层之间的交流。四周钢条即起到结构支撑作用,亦可充当安全护栏。钢条采用坚硬的黑钢材料制作,重复更迭,体现了原始美与韵律美的完美结合。二层为圆形。360°透明墙让室外都市景致一览无余,并与室内完美融合。

“整体性”是该项目主要设计原则之一,由此可见一斑。

二层被处理为一个圆形的独立组合单元。分拆开来,它是一个个繁杂的功能件组合,例如圆椅,朝外的吧桌,服务台,吊灯和平台。规划图上可见,这些功能件不仅从中央向外伸展,起到强化中央空间作用;且呈三维排列,便于人员流动和组织开展大型活动。

此外,二层自然向外延伸与室外露台相连。我们将这个150m²区域打造成一个配备酒吧区的重要场所,可为室内和室外提供餐饮服务。另一个庭院式空间四周建有连贯的长椅。室内外地板均采用木质材料,一直从长椅区铺设到后面的休息区。夏季时节,将安装一个圆形白色结构体,防止阳光暴晒。

“灵活性”是两层之间空间设计的另一重要理念。整个室内设计并非只为举办特定活动提供固定模式。相反,遵循CupOne自身所倡导的创新理念,亦为之提供了多种可能性。例如,与普通饮用咖啡一桌二椅方式不同,顺着长圆椅摆放可移动短桌。顾客可选择或坐、或依、或躺甚至随意组合短桌。需要时,可将移动元素(物体)收藏起来,创造更宽敞的空间,用于举办特殊活动,例如讲座,展览会和表演等。

简洁是材料选择原则。简单并不总是意味着奢华,但常显得高雅大气。

地板,平台和咖啡桌均采用原木材料,彰显“整体性”设计理念。服务台采用黑钢包裹,从楼下开始向上贯通,营造出垂直连续性。白色吊顶散发出丝丝光线,游走于白色廊柱及幕墙结构之间,与黑钢材料形成鲜明对比。

遵循整体性设计理念,绝非对细节的忽视;相反,精心的细节设计发挥了主要作用,例如二层供热系统。所有的散热片均埋入木质平台之下,排风口嵌入圆形长椅侧面连接处,约脚踝高度,利于热风向上发散。此外,精心设计的分离式排风口增加整体美感。服务设施与空间再次完美融合,强化“整体性”这一设计理念。此外,混凝土区域和木地板接头采用软材(织物)与硬材(混凝土,木材和钢铁),对比鲜明,细节处理细致入微,另人愉悦。

由此可见,咖啡厅设计已超越其公共场所售卖咖啡和饮料的基本功能。通过灵动的氛围设计,为顾客带来非凡别致的品茗体验。

Location: Beijing, China
Year: 2013 ~ 2016
Type: Commission
Status: Completed
Client: Cupone Co., Limited
Program area: 700 m2
Budget: 300,000€
Services: Interiors
Sector: Leisure
Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Project Manager: Lihui Sim
Team (A~Z): Liu Bo, Lucia Bravo Guinea, Jorge Cortes de Castro, Cherry Fan, Frank Zha
Photographer (A~Z): Youtao Cao, Shannon Fagan
Online featurings:
FoodieLovin, 2018.07.31
AECCafe, 2016.07.29
Architizer, 2015.12.16
Id-China, 2013.11.23
Gooood, 2013.11.21
World Interior News, 2013.11.20