Dawan Square Department Store

Can a department store provide a meeting point for the neighborhood while maintaining its shopping activities?

Leisure
Despite being a fairly recent construction, the actual department store has two basic flaws: a lack of character in its façade and public spaces –which we consider indispensable to ensure the success of a commercial building–, and a disorienting organization of the interior commercial area. Thus, the refurbishment scope of the building is focused on three main areas: interior refurbishment, façade renovation, and the restructuration of the outdoor landscape.

Interior Refurbishment
Functionally, the food and beverage premises are placed on the first floor, in relation to the outdoor area all along the main façades. On the first floor, they have independent access from the exterior, while all of them are connected to a larger area either on the first or second basement floors.
Aesthetically, the interior refurbishment creates a recognizable tour around the department store: the circulation paths connect a network of four patios, each one associated to a color used on the flooring –red, orange, yellow or green–, to indicate specific access to the building.

Facade Renovation and Outdoor Landscape
The current façade is covered in full measure by scattered advertising panels. Moreover, its design does not fulfill the requirements of a modern department store.
Our proposal relies on two aspects: first, to reinforce the image of the main access, located on the Southeast corner, by opening it up to act as a landmark for the whole neighborhood. And second, to divide the façade into two stripes: a clear glass on the first floor dedicated to food and beverage facilities, and a three-dimensional effect area projected over the upper floors. Regarding the upper floors, the original material has been replaced with warm ceramic cladding. The three-dimensional effect is achieved by designing the façade in two levels of deepness: the fissures between these two levels shed light on the recessed level planes. Moreover, all the billboards have been removed and replaced by two large LED screens, to better fit the rhythm of the new façade.

The colored tiles of the interior’s flooring spring outdoors, coloring the exterior’s pavement too. The outdoor space has been sorted with new features: food and beverage terraces –one for each indoor premise–, ornamental fountains and landscaped areas. Every new function is associated with a different flooring material to create a patchwork effect. What once was just an oversized sidewalk has become an engaging common space for neighbors of all ages, making the department store a natural extension of the street’s circulation.

This opportunity has allowed us to project a place to meet, play, eat, buy and relax in good company, delivering a new meeting area for this neighborhood in the south of Beijing.

LATITUDE-DAWAN-MALL_square

大万百货商城

百货公司能否兼具购物功能和营造街区聚会好去处?

尽管刚建成不久,百货公司仍然存在两处不尽人意之处:外立面和公共区域缺乏个性-我们视为成功商业大厦不可或缺之要素;内部商业区迷宫般的布局。故,建筑物重新装修范围着力于三个主要区域:室内装修,外立面整修及重建室外景观。

室内装修
从功能性来考虑,餐饮区规划在一层,沿主外立面与室外区域相连。一层设有独立入口,且地下一层或地下二层均可通向更宽敞区域。从美学来看,室内装修打造独特的环百货公司之旅:循环通路连接四个露台,每一露台与不同地板颜色相呼应-红色,橙色,黄色或绿色-代表着进入大厦的特定入口。

外立面整修及室外景观
现有外立面完全被分散的广告牌遮盖,且其设计无法满足现代化百货公司之需求。
我们的设计方案主要分为两方面:首先,强化大门入口形象设计。入口位于东南角,全面开放,打造整个街区地标建筑。其次,将外立面划分为两区:一层透明玻璃用于展示餐饮设施,上层楼面规划为三维效果区域。上层楼面采用温暖的陶瓷覆层替代旧材料。外立面运用两种不同深度来打造三维立体效果:光线从两层之间的缝隙透射到嵌入式平面上。此外,拆除所有的广告牌,并代之以两个巨幅LED显示屏,与崭新外立面风格更加契合。

室内铺设彩色地砖,一直连通到室外,使人行道变得多姿多彩。室外空间按照新功能进行规划:餐饮台-每一室内设施配置一个,观赏喷泉及景观区。新功能均使用不同地板材料营造拼接效果。曾经的超大人行道化身多姿多彩公共区域,供社区男女老少活动之用,从而使百货公司成为街区的自然延伸。

借此,我们设计打造位于北京市南部的社区聚会好去处,荟萃聚会,游玩,餐饮,购物和休闲项目。

Location: Beijing, China
Year: 2016
Type: Invited Competition
Status: Proposal
Client: DW Real Sate
Program area: 60,000 m2
Budget: 28,000,000€
Services: Interiors
Sector: Leisure
Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Project Architect: Andrea Ramos Rodriguez
Team (A~Z): Lucía Bravo Guinea, Jorge Cortes de Castro, Manuel Coves Botella, Wen Zhang
Online featurings:
AECCafe, 2016.06.18
Archello, 2016.06.07