Daxing Exhibition Center

A spiral exhibition space that captivates its visitors’ attention all the way through indoor and outdoor areas and from bottom to top

Leisure
This exhibition center aims to display the appearance, trademark look and materials of the future mall which will be built next by. LATITUDE’s proposal is conceived as a journey for the visitor through an exhibition space that begins with the reception of the guest; continues through an auditorium; display areas with 1:1 scale mock-ups; resting zone and finishes with the outlook of the future shopping mall building from the highest terrace of the showroom.

The journey is led by a red-spiral staircase from ground level up to the third floor, showing on its way to the top, different mockups, environments and outdoor terraces.

The first floor contains meeting rooms, office space, retail mockup, as well as the start of the staircase which is placed in a predominant atrium at the center of the building. As soon as the visitor takes the first step inside the show room, he/s is surrounded by the retail mock-up glass facades and can feel already the atmosphere of the future mall. The atrium actually works as an interpretation of the common areas of the future mall.

After watching the introduction video in the auditorium of the second floor, the visitor moves to a dark room to contemplate a physical model of the future mall. After that, a terrace allows having an outside view of the construction site: here the exhibition of the future building is linked with the present with the outlook of the mall under construction.

The third floor contains some of the mock-ups which represent different retails, being one of those mock-ups a café in service. Here, it is also possible to have an outside look from a terrace that is in itself a mock-up of the future landscape area and main entrance to future mall.

LATITUDE-WEBSITE-DAXING-BLOG

大兴展示中心

旋转回廊引导参观者上上下下体验室内外展示空间
该展示中心意在为参观者搭建一条参观样板间的旅程。旅程起点为前台接待区,途径中庭、由1:1样板间组成的展示区、休息区,终点为户外露台,在最高的露台上可以眺望到不远处正准备投入使用的商场。

红色螺通道带领参观者从一层到达三层,整个过程可以观看到不同类型的样板间、体验未来商场商业环境及户外氛围。

样板房一层设有会议室、办公室、店铺样板间以及红色螺旋观摩通道的入口。当参观者进入样板房的时候,围绕在他身边的正是玻璃材质的商铺样板间外立面,这也能够使他立即感受到未来商场的商业气氛。中庭寓意着未来商场的公共开放空间。

二层入口处配有动画演示区域,观看演示动画之后,参观者便被带进模型室,模型室内光源有限,目的在于突出展示未来商场模型。参观二层之后,站在第二层的户外露台便可以瞭望远处正在施工建设中的商场,这也是连接“现在”与“未来”的节点。

样板房第三层不仅设有风格各异的商铺样板间,而且也有可提供服务的咖啡厅。站在三层露台之上可以看到未来商场周围的景观以及未来商场的主入口。另外,该样板间的外立面采用“丝缕”概念,这也迎合了未来商场外观的发展趋势,设计突出点在入口处与户外露台的外观融合。样板房外立面的设计为建筑增添了无限活力,不仅映射了此地区将来活跃的商业氛围也体现了北京活跃的城市气息。

原本普通的样板房变得更加生动活跃,穿行于此的人们能够感受到未来商场的氛围。

On the other hand, the facade is finished with a ribbon-like concept similar to some areas of the future mall, but with the distinctive feature that is bent on the access to the building and the terraces. The dynamic façade gives a sense of constant movement and dynamicity to the building, reflecting the commercial activity that will take place in the area, and reflecting as well the dynamicity of Beijing.
The ordinary functions of a showroom are combining here with the enjoyment of a journey that takes you in and out, from representation to the reality.

Location: Beijing, China
Year: 2013 ~ 2015
Type: First Prize competition
Status: Completed
Client: Confidential
Program area: 1,000 M2
Budget: 1,000,000€
Services: Interiors
Sector: Leisure

Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Project Manager: Lihui Sim
Team (A~Z): Liu Bo, Jorge Cortes de Castro, Amos Hu, Leo Li, Yiye Lin, Lu Xiao, Phyo Yanadar Oo, Frank Zhan
Photographer: Shannon Fagan
Online featurings:
iArch, 2015.10.28
Homify, 2015.10.28
Archinect, 2015.10.27
Archello, 2015.10.27
AECcafe, 2015.10.23
ArchCollege, 2015.10.21
Archy.com, 2015.10.20
Designwire, 2015.10.10
ArchDaily, 2014.02.18