Hopson Advertisement Department

Copper frames that imbue elegance into the workplace

Workplace
More often than not, the design of a creative workplace turns out to be too random, even oppressive. Every day at the workplace, you feel either estranged because of its impersonal design, or tightly constrained by its lack of freedom. The logical question is then: can creative work in an office be as comfortable as working in your own living room?
In 2016, Latitude was commissioned to design an office space of 700 square meters for the advertising department of Hopson Development Holdings, a renowned Chinese corporation. To bring out the full potential of the space, we designed an office 25 meters deep and 27 meters wide, leaving a double-height space along the façade of the building, to visually connect the access floor with the mezzanine, two levels of the construction that in turn are physically connected by a staircase located at the center of the space.
The access floor is organized primarily as a landscape office for team workstations. The mezzanine contains management spaces located mostly in enclosed rooms.

Both levels are built with the same range of materials: wood that makes the space warmer and familiar to the employees; and copper, used on the frames of doors, windows, and decoration items that collectively portray a sense of magnificence.

The third material was expressly chosen to relate the interior’s landscape to urban life: large areas of green walls and horizontal pots deliver a truly expressive horizon to the employees when they rest their eyes away from the computer screen. The green color of the landscape is naturally paired with the dark wood floor used to indicate circulation areas, and the gray carpets that indicate workplaces.

FURNITURE
In addition, the furniture has been expressly designed for the project.

Tables are imbued with the spirit of the office as they portray the same range of materials and colors of their surroundings, and a geometry that comprehends the particular needs of each employee.

Furthermore, the configuration of the furniture, and the combination of workstations and social spaces, emphasize the importance of teamwork, fostering the idea of sharing knowledge and energy on mutual endeavors. As such, employees working in this office space feel comfortable, familiarized with each other and emotionally attached to their environment.

中国北京合生广告部

铜框元素打造优雅惬意工作空间

通常,创意工作场所设计往往过于随意,甚至令人感到压抑。因其非人性化设计,每天身处此类工作场所,难免让人产生隔阂;或是因缺乏自由而产生极度的拘束感。自然而然一个逻辑问题摆在我们面前:是否能将办公室创意工作打造成居家生活那般舒适惬意呢?

2016年,受合生创展集团有限公司之委托,纬度建筑为其广告部设计了一个面积达700平方米的办公空间。合生创展集团有限公司系中国一家知名房地产公司。为了充分发挥空间潜能,我们将其设计成进深25米,屋宽27米的办公室。沿大厦外立面预留出一个双层层高空间,可视化地将进入层与夹层衔接为一体。如此一来,两层建筑便被位于空间中央的楼梯有效地连接起来。

进入层主要规划为团队工作站的景观办公室。夹层则容纳管理层空间,大多数位于密闭式房间中。两层均采用同类原材料建造:使用木材可让员工感受到空间的温暖感与亲切感。门框、窗户及装饰器具加入了铜元素,共同营造一种富丽堂皇的感觉。此外,特别选取了第三种材料来将内部景观和城市生活关联起来:运用大面积绿色墙壁和卧式陶罐,打造颇具表现力的视野,使员工可远离电脑屏幕舒缓双眼。绿色景观与深色木地板搭配自然,将流通区区分开来;运用灰色地毯标识出工作场所。

家具
除此之外,我们专门为该项目设计了办公家私。

办公桌秉承办公室设计精髓,采用相同原材料,与四周色彩相映成趣。

几何结构凸显每位员工的个性需求。家私配置及工作站与社交空间组合搭配,进一步强调团队合作之重要性,传达出通力协作、共享知识与能量之创意。
故此,员工置身办公空间中,舒适感油然而生。自然而然,员工们亦彼此熟络并对所处环境产生依恋情愫。

Location: Beijing, China
Year: 2016 ~ 2018
Type: Commission
Status: Proposal
Client: Hopson Development Holdings
Program area: 708 m2
Budget: 280,000€
Service: Interiors
Sector: Workplace
Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Project Architect: Andrea Ramos Rodriguez
Team (A~Z): Manuel Coves Botella, Maria Diaz Martin, Efrain Redondo Castillo, Li Xueying, Wen Zhang