IT Campus

How to design a platform for innovative thinking and knowledge exchange?

Workplace
The goal of this technology campus is to create a working environment suitable for the production, interchange and management of IT knowledge. Latitude’s proposal was chosen, not just because of its functional organization, but based on three points: the proposal’s integration of the existing landscape; the human-scale design of the buildings, including both the whole project and the interior spaces; and the incorporation of flexible spaces in the towers’ facades.

The plot is organized in a basic grid with 8,25 x 8,25 m squares as the master unit. That grid works in the same way as “1” and “0” in the binary system of computer programming. This means that the squares grow or shrink depending on what the architectural program and its functions require. These squares are grouped together, forming bigger squares of 16,50 x 16,50 m and 33 x 33 m depending on the function they contain.

The result is a layout in which the Podium and the towers arise inferentially and with different heights: 7 office towers, with the tallest ones on the northern part of the plot, and the lowest on the south, next to the river, and a 2 story Podium made of 16,50 x 16,50 m and 8,25 x 8,25 m square pieces for commercial and office use.

The general appearance of the proposal is a gigantic cascade of buildings that decreases towards the river, allowing the sunlight and the views to become part of the design.

The organization parameters
This “cube carpet” created by the grid grows up following guidelines and conditions that were considered crucial to the design process; such as the existence of a highway on the eastern part of the plot (with a road several meters wide and elevated above the ground level) or the importance of the north-south connection in the plot.

This connection is important because of the presence of the river in the south, and the pre-existing green area on the north. Together with these factors appears the keystone of the project: the deck view.
These decks were strategically placed in order to provide all of the towers with at least one generous open-air surface that affords the best possible view from each individual tower; either towards the river or the inner space of the IT Campus. The decks will also provide a space for outdoor activities: presentations of company products, meetings, or simply for leisure time.

In order to give each tower, the best possible views, the towers are not aligned. Looking at the plans, one can notice that they are placed just like the seats in a theater, so that all of the audience is able to see between the heads of the people in front of them.

The principle that has driven the design of the public spaces is based more on creating an attractive place to socialize and boost the exchange of knowledge, than the technological and futuristic working character inherent to an IT campus.

Open space
The ground level and rooftops of the buildings are finished with green areas, wooden materials and pools of water. These materials are a reflection of the feeling caused by the surrounding area’s natural environment.

The towers’ facades have been configured with LED panels to allow the tenants to experiment with their own technology and make the buildings into extensions of their desktops.

A technology campus can be imagined as a physical experience. Far from being just a place for technology, it is also a place for those who build that technology up. No matter whether it is viewed from the inside or the outside, it is a landmark that can be enjoyed in and of itself.

LATITUDE-WEBSITE-ITCAMPUS-BLOG

中科数据产业园

孕育创新之谷

该产业园的设计主旨在于创建一处可持续发展、达到技术的产出、交流以及管理所需适宜环境的综合设施。据此,纬建筑的IT科技园项目的方案胜出不仅是因为该方案的合理功能性,而且还在于其能满足整个项目和园区内部空间的要求。此外,该方案强调产业园各区域间的视觉关系。
该地块被看作一个基本网格,其主体单元由8.25×8.25m方构件组成。网格的作用与计算机编程的“1”和“0”二进制系统相同。这意味着,所需建筑方案及其功能决定了网格方构件的增加或减少。根据各方构件所具备的功能将其组合起来,组成16.50×16.50m和33×33m的更大方构件。这样,便形成了裙楼高低不一、塔楼耸峙的布局(有7座33x33m办公楼,以地块北边的办公楼最高,南边最低,还有一座2层裙楼,裙楼由16.50×16.50m以及8.25×8.25m方构件修筑,作为商业或办公场所)。

该方案的整体外观为巨大的建筑群,其高度沿河逐渐降低,从而使设计涵盖了光线和视觉因素。

组织特征
根据设计过程至关重要的部分指南和条件,例如地块东边的现有公路(宽达几米并高于地平面)或地块南北连接的重要性,紧邻网格的“ 方形地坪”范围不断增加。南边的河流以及北边先已存在的绿化区,使南北连接显得尤为重要。
除上述概念外,项目的重点还有:露天平台。阳台的布置颇具匠心,能为所有塔楼提供至少一处露天面,同时,使其拥有沿河以及园区内部空间的最佳景观。露天平台还将提供空间,供户外活动,公司产品演示、会议或仅为休闲之用。
为强化向塔楼提供最佳景观这一意图,但另一方面又能利用大部分地块面积,所以,各塔楼并未对齐。从平面图可以注意到,塔楼的座落犹如剧院中的座位,所有观众都可以透过前排观众间的空隙看见屏幕。
公共空间的设计原则更多的是基于将其设计为吸引人们进行社交和知识交流的考虑,而非以此类科技园固有的那种技术和未来派工作性质为基础。

开放区域
根据这一理念,地面层以及建筑屋顶应利用绿化区、木材及水面进行装饰。材料的处理应符合该理念以及所处位置的性质。塔楼立面已安装有LED显示屏和电动玻璃幕墙,租户可以体验其技术并使建筑成为其桌面的延伸。
可将科技园想象成一种远非只是技术场所的体验,同时也是属于技术开发者的场所:从内外来看,它都是地标性建筑。

LATITUDE IT CAMPUS

Location: Fuzhou, China
Year: 2013 ~ 2015
Type: First prize competition
Status: Master Plan Completed
Client: CAS (Fuzhou) Data Industry Park Development Co., Ltd
Program area: 220,000 m2
Budget: Undisclosed
Service: Masterplan
Sector: Workplace
Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Project Architect: Jorge Cortes de Castro
Project Manager: Lihui Sim
Team (A~Z): Lucía Bravo Guinea, Huseyin Emek, Sean Gao, Yann Quan, Andrea Ramos Rodríguez, Phyo Yanadar Oo
Online featurings:
IndesignLive, 2014.04.09
Aeccafe, 2014.04.15