Lakefront Mings Café Renovation

How to invigorate this unique building and prepare it for the weekend enjoyment in Shanghai?

Leisure
The project aims to restore and refurbish Mings Café, a building located in the outskirts of Shanghai. To take advantage of its exceptional location –facing a lake and embraced by nature–, the owner decided to revitalize the venue through the application of a new design concept. In June 2015, LATITUDE got commissioned to explore the renovation strategy that would redefine this building’s identity. Our tasks covered from interior refurbishment to the redesign of outdoor areas such as the terrace, the façade and the surrounding landscape.

Regarding the façade, some of the wooden battens on floors and the façade itself were damaged. We proposed to replace the damaged ones with natural color pinewood, decision that later extended to the flooring areas. The lower part of the façade was using decorative stones as a finishing material. We removed them to leave the concrete wall completely visible after restoration through an anti-carbonation process. This process also prevents future damage to the concrete wall in case of contact with lake water.

We also replaced the existing outdoor installations –handrail and multiple canopies–, with a light textile structure that makes the lakefront area more welcoming and enjoyable. This gives a soft and elegant touch to the building while offsetting the hard appearance given by materials such as stone and steel. In addition, the current terrace has been extended a few steps towards the lake, offering a relaxing outdoor lounge area that connects customers with nature, under the comfortable shadow produced by tailor-made canopies.

Regarding interiors, the kitchen was enlarged and reshaped to create an optimized workspace that better fits the layout of the coffee bar area. The interior has two floors. The first floor is divided into three sitting areas: two of them for coffee and tea, and two private rooms for group dinners. The underground floor was completely refurbished, eliminating all vertical partitions to create a visually open space divided into different atmospheres brought by new furniture arrangements.

In general terms, the building remains classy while tuned in with modern demands, making it more connected with nature and outdoor activities.

The finishes and materials were chosen to match a formal and contemporary look, while also erasing the nostalgic appearance of ages past.

LATITUDE-LAKEFRONT-MINGS-SHANGHAI_concept

铭氏湖畔咖啡改造

如何让这座独特建筑焕发新生,营造上海人周末享乐胜地?

该项目意在对铭咖啡进行重新装修,它是一座位于上海外郊的建筑。充分利用其特殊地理位置-面向湖泊四周自然环抱,业主希望通过运用设计新理念,让其重新焕发活力。 2015年6月,纬度建筑接受委托,开始思索装修方案,重新定位。我们承接了从室内整修到室外区域的重新设计工作,例如露台,外立面以及周围景观。

关于外立面,地板上一些板条及外立面自身均已年久失修。所以,我们提出用本色松木来替换损坏的部件。之后,这一决策也运用到地面处理。外立面下端原来采用装饰石材装饰。我们拆除了这些装饰石材,经过抗碳化处理修复后,混凝土墙完全暴露出来。今后,这种处理流程亦可防止混凝土墙面被海水腐蚀。

另外,我们更换了现有室外设施-扶手和多个天篷,取而代之的轻纺结构设计使湖滨区更受欢迎和惬意。在弱化石头和钢筋等材料带来的硬朗外观的同时,赋予建筑一种温文尔雅的感觉。除此之外,现有露台也向湖边推移了几步,营造出闲适的室外休息廊区,人们可在特制的天篷之下享受阴凉和亲近自然。

在室内设计方面,我们对厨房进行了扩建和重新改造,打造出更适合咖啡吧区布局的理想工作场所。室内共分两层。第一层规划为三个就座区:其中两个用于品茗咖啡和茶饮。两间雅座供团餐使用。地下层作彻底整修,拆除全部垂直隔断,通过新家私摆放营造一个通透开放的空间,规划不同的就餐环境。

总体上,建筑物既融入现代需求,又保留其高雅特性,更加亲近自然,适于开展室外活动。

精心选择的装饰材料与正式且现代的风格搭配,淡化了过往岁月的丝丝乡愁。

Location: Shanghai, China
Year: 2015 ~ 2016
Type: Commission
Status: Completed
Client: Shanghai Wei Mings-Food Co., Ltd.
Program: 550 m2
Budget: 110,000€
Services: Architecture
Sector: Leisure
Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Team (A~Z): Jorge Cortes de Castro, Cherry Fan, Andrea Ramos Rodriguez
Photographer: Boris Bohsem
Online featurings:
ArchDaily, 2016.09.01
AECCafe, 2016.09.01