Music Space Hutong

A sequence of terraces that evokes history

Leisure
Wudaoying Hutong street has a rich cultural legacy that traces back to the Qing and Ming dynasties. Located at the west side of Lama Temple in downtown Beijing, and showing lanes of single-story houses with distinctive architectural elements such as grey brick walls and upturned eaves, it is one of the historic alleyways that has experimented dramatic changes in recent decades. Indeed, houses in this area have been subdivided into small stores and dainty coffee shops facing the main street, whereas the old residences have been kept in the back alleys.
In 2017, Latitude was commissioned to design a new building in this very same area. On a site nested in the back alleys, surrounded by residential areas on all four sides.

The new building was conceived as a music house able to function on a wide variety of levels: from a recording studio to a venue showcasing music related events and performances.

After demolishing the informal structures within the less than 100 square meters site, two important elements stood out from the past: two precious Katsura trees and a historical U-shaped brick wall. We decided to keep both elements as a way to pay homage to the history of the site, as well as to save on the cost and energy that would be required to produce new materials.

Traditional courtyard organization
Inspired by the social function of the traditional courtyard, we organized the building as a vertical sequence of terraces. From a first floor dedicated to music recording and artistic performances, an elegant white steel staircase connects the double-height concert hall with a terrace on the second floor. The concert hall hosts a slanted platform for the audience, as the inner space is geometrically defined in crescent horizontal lines by the U-shaped brick wall. Yet, the hall rises even higher to allow space for two large horizontal windows on the upper areas to the east and the west.

This vertical extrusion creates a profound emotional effect when the rays of the sun illuminate the interiors.

On the second floor, a bridge connects the terrace in the north wing with a space designed for temporary residence in the south wing. The structure crosses over the terrace on the first floor and next to the branches of a Katsura tree. The south wing contains two rooms one on each floor as linear spaces that end up in terraces that frame views of the Lama Temple and the Confucius Temple, connecting its residents with the historical surroundings.

From the outside, the whole building appears as two volumes attached to each other. The volume to the north is six-meters-high, and its singular roof brings to mind the upturned eaves of the old hutongs, showcasing indeed the historical U-shaped brick wall. The volume to the south is a ten-meters-high rectangular shape that works as a backdrop for the one to the north. Dark-gray ceramic reminiscent of the traditional hutongs is used over both volumes, reflecting a solid building image, as a counterpoint to the delicate cherry wood used on doors and windows.

Overall, the building delivers an image that combines the contemporary comfort expected from modern venues and the influence of its historical context considered with the deepest respect.

胡同音乐空间

成串露台设计唤醒传统与现实间历史记忆

五道营胡同拥有丰富的文化遗产,可追溯至明朝与清朝。它位于北京城区雍和宫西侧,一排排的单层房屋带着鲜明的建筑元素扑面而来,例如灰色砖墙和上翘屋檐。这是一条写满历史的胡同,经历了近几十年来的风云变迁。事实上,该地段房屋被划分为面朝大街的各色小店以及精致的咖啡屋。那些老旧的住宅则保存在胡同后部。
2017年,纬度接受委托在原址上设计一座新建筑。建筑现场偎依于胡同后部,四面均为住宅区环抱。

我们的构思是将新建筑打造成兼具多种功能的音乐屋:从录音室到展示与活动及表演相关的音乐场所。

拆除这个不足100平方米现场内无关紧要的结构之后,两个重要的古代元素凸现出来:两棵珍贵的连香树和U形砖墙历史遗迹。我们决定将这两个元素全部保留下来,作为向现场悠久历史的致敬。另一方面,亦可节省因制作新材料而衍生出的成本与精力。

传统院落组织
受传统庭院社会功能启发,我们将建筑规划成一串垂直露台。一层主要用于音乐录制和艺术表演。雅致的白色不锈钢楼梯将双层层高的音乐厅与二楼露台衔接为一体。音乐厅可容纳一个倾斜式观众看台,内部空间利用U形砖墙呈新月状水平线几何分隔。 另外,音乐厅作拔高处理,以便为上部东西侧两个大大的卧式窗提供充足空间。

阳光照射到内部装饰时,垂直突出部分营造出一种绵远幽长的情怀。

在二层,北楼露台与南楼专为临时房客设计的空间采用桥来衔接。结构横跨一层露台,邻近连香树枝条。 南楼规划为双层楼房,可容纳两个房间。二楼专门开辟为卧室区,三层则为各卧室配置了私人日光浴室。按照卧室、水盆和浴缸顺序进行布局,线性空间一直通至露台,分别可以观赏雍和宫与孔庙风景,将住宅与周围历史环境有机融合起来。
从外部看,整个建筑恰似两个互为依存的体量。北部体量高六米,奇特的屋顶架构勾起人们对旧式胡同上翘屋檐的记忆,真实突显U形砖墙的历史韵味。南部体量系高达十米的矩形建筑,用作北部体量的背景衬托。两个体量均运用了传统胡同的深灰色陶瓷情愫,映射出建筑的坚固外观,并与采用樱桃木打造的房门和窗户相呼应。
总而言之,建筑既融合了现代场馆的简洁与舒适,亦表达了对历史文脉的深深敬仰。

Location: Beijing, China
Year: 2017 ~ 2018
Type: Commission
Status: Proposal
Client: Individual
Program: 150 m2
Budget: 260,000€
Service: Architecture, Interiores
Sector: Leisure
Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Project Architect: Andrea Ramos Rodriguez
Team (A~Z): María Díaz Martín, Beatriz Guijarro Fernández, Li Xueying