Tunghsu’s Mixed-Use Solar Complex

Eco-friendly energy production as the image of a new urban complex

Workplace
Located at the southwest corner of Beijing’s fourth ring road, the development project for Tunghsu’s Mixed-use Solar Complex comprises an area of 32,000 m2. The project has been named after its promoter: the Tunghsu Group, a pioneer in renewable energy in China.

Buildings in the complex follow urban regulations allowing a maximum occupation of 85,000 M2 and a maximum height of 80m. Moreover, circulation and access to the complex functionally determine their location. In particular, subway and bus stations as well as access areas for private vehicles determine the most convenient locations for the office buildings: the east and west sides of the plot. High-rise office buildings provide working space while a third building –a three-story longitudinal structure–, functions as a link between them. This separation gently leaves room for a commercial street in the middle. The commercial street provides space for food stands and other small vendors to serve personnel working on the complex, and by extension, the new neighborhood.

Big trees from a former garden in the north area have been integrated into the new pedestrian streets of the complex. This strategy presents users with a refined combination of green and pedestrian zones, rather than the monotone gray and hard pavement environment often used in conventional projects. This decision also makes the low-rise buildings to feel well planned, diverse, and enjoyable.

The appearance of the commercial and the office buildings is determined by two factors: a manipulation of the buildings’ envelope to bring the maximum amount available of natural light into the complex, and an extensive use of the project promoter’s main product: solar panels.

The extensive use of solar panels on facades, roofs, and the shelter that covers the commercial street, goes beyond the ordinary, as the whole complex appears to be built with energy production materials. This design strategy showcases the owner’s product and, at the same time, incorporates sustainable strategies and a healthy attitude into our daily life.

东旭集团的混合使用太阳能联合办公区

环保能源创建新的联合办公区形象

东旭集团开发的混合使用太阳能联合办公区位于北京四环路的西南角。总占地面积为3.2万平方米。联合办公区由项目启动方中国可再生能源的先锋东旭集团命名。
联合办公区的建筑都符合城市规划规定,总建筑面积8.5万平方米,最高高度80米。此外,联合办公区的周围交通路线和出入口位置决定办公区的选址。尤其是地铁和公交站点以及私家车出入口等决定办公大楼的位置,即地块的东面和西面。
高层办公楼为工作区域,两栋高层办公楼由一座纵向的三层建筑连接。这座纵向三层建筑作为商业街使用,商业街区为餐饮和购物提供场所,主要向办公区内工作的员工,以及周边的居民提供服务。
北区曾经花园里的大型树木被移植到了新的步行街,我们的设计原理将绿色植物与步行街相结合,有别于传统设计中单调的灰色水泥路面环境,同时也使得低层建筑的设计更加合理,多元化并令人愉快。

商业楼和办公大楼的外观是由两个因素决定的:一是通过大楼外壳的控制结构尽可能让更多的自然光线透入联合办公区,其次是大量应用东旭集团的拳头产品:太阳能板。

太阳能板被广泛应用在大楼的外立面,楼顶以及商业街区域的顶楼,完全超越了常规的使用范围,使得整个联合办公区看起来都是使用能源产品建造而成。我们的设计理念不但展示了联合办公区项目开发方的产品,同时也将可再生理念和健康绿色态度带入我们的日常生活。

Location: Beijing, China
Year: 2017 ~ 2018
Type: Commission
Status: Proposal
Client: Tunghsu Optoelectronic Investment Co., Ltd.
Program area: 85,000 m2
Budget: Undisclosed
Service: Masterplan
Sector: Workplace
Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Team (A~Z): Lucia Bravo Guinea, Jorge Cortés de Castro, Manuel Coves Botella, María Díaz Martín, Andrea Ramos Rodriguez, Zhang Wen
Online featurings:
e-architect, 2018.02.21