The Wangfujing Mixed-use Center

How to add the feeling of a Chinese “Hutong” into a contemporary building for mixed-use?

Residential
Wangfujing Street is located in the heart of the capital of China. It is a main-pedestrian street that connects Chang’an Avenue with the north neighborhood that has as main characteristic the existence of the traditional-Beijing-dwelling structure: Hutong.
The commission aims to create a commercial space in the West side of the street. In the opposite side, we can find an open plaza -with a church- that becomes a natural extension of the project.

Since the Romans, the atrium has been a hole in a house or a building that injects light and air into the centre.

In Wangfujing Street, the proposal is to create a container where to have different possibilities of experience: living, commercial and entertainment, of them interconnected.
The proposal aims to create a void as an internal space surrounded by a roof and four facades which contain the different functions: commercial space, apartments, and hotel and entertainment facilities. The external shape of the building responds to precise figures: 135×135 meters and 40 meters height that had been negotiated with Beijing officials over several years, and has its main justification due to the proximity of the Forbidden City.
The perfect-square building has 10 floors plus and penthouse area. This penthouse area is configured following the traditional structure of the Hutongs. On top of the building, we can find two floors with individual apartments that remind in a contemporary way the historical structure of the Hutongs nearby.

This strategy facilitates the possibilities of stacking two distinct typologies for living – the Hutongs and the apartment block facing the surrounding streets.

Interior space
A system of voids in the façade introduces daylight into the internal space. This space is characterized by the presence of four main pillars that also contain the vertical circulation with stairs, elevators, and lift for cars.
The main gate is situated facing Wangfujing Street and designed in order to welcome the flow of people into the internal space, facing the Church and open plaza. Regarding the façade, it is designed, as well, following a clear geometry pattern.

The skeleton and bones of the building are expressed in the façade but yet dissolved in a play of translucency, light and reflection.

The color of the building is the color of the glass, with its many shades of blue and red, which depend on light, viewing angle, thickness and the glass layering.
700 meters east, the Historical Chinese Architecture -The Forbidden City- generously shows the possibilities to create a core protected by a built perimeter; just like us but 600 years before our proposal.

王府井综合体

如何将中国“胡同”情愫植入现代化多功能建筑之中?

王府井大街位于中国首都的核心地带,它不仅用作主要步行街,而且连接长安街与北京北部传统住宅,即:胡同。设计任务意在在步行大街的西侧打造一个商业空间。而与之相望的是王府井大街的教堂,也是项目的延伸。

从古罗马开始,中庭就被用作为房屋中心引入光线和空气的孔洞。在北京王府井大街上,本方案意在打造一个人工的、充满无限体验可能的容器。

此理念基于运用项目任务书所需的零售、酒店、公寓总建筑面积建造总共5个立面,以形成内部共享空间。整个综合体长宽各135米,高度40米。对于这个体量,北京有关当局也曾就其高度进行磋商,主要原因是西侧的紫禁城有高度限制。
该综合体外表成立方状,内设十层,此外还设有顶层公寓。顶层公寓的设计借鉴了传统胡同结构。站在综合体顶部,这些公寓总会使人们联想到传统胡同的现代表现形式。

这种策略有利于堆叠两个截然不同的类型的生活方式- 胡同和面对街道的公寓。外墙缝隙系统将自然光引入内部空间。

室内空间
综合体内部空间的特点是四个主要承重支柱,支柱内设有垂直交通流线,如:楼梯、升降电梯、扶手电梯以及垂直停车系统等。综合体正门面对着王府井大街,面向教堂和露天广场。

设计意在将户外活动吸引到内部空间。对于综合体的外观,设计进最大限度保留其清晰的几何图案。建筑的“骨架”以半透明的方式呈现在外观上,若隐若现。

综合体外立面的颜色即是玻璃的颜色,主要为红、蓝亮色。根据光照、视角、玻璃的厚度以及玻璃叠放方式的不同,外立面也将反射出不同的颜色。 向西700米正是中国传统建筑群紫禁城,她恰好诠释了创造一个被围合的核心的可能性——创造自己的世界、自己的视角。

LATITUDE WANGFUJING

Location: Beijing, China
Year: 2010 ~ 2011
Type: First prize competition
Status: Proposal
Client: Confidential
Program area: 201,800 m2
Budget: Undisclosed
Service: Architecture
Sector: Residential
Architects: Latitude Architectural Group
Team (A~Z): Jorge Gonzalez Ferrer, Manuel N. Zornoza, Gan Ning, Cao Xi
Online featurings:
Architbang, 2011.11.01
Arch daily, 2011.11.01
Zhulong, 2011.05.19
AECCafe, 2010.10.01