World Health Organization

Reinforcing the image of the World Health Organization Headquarters in Genève

Workplace
The New Building of the World Health Organization (WHO) will replace a number of temporary buildings at the Headquarters site in Genève. The New Building will be one of three buildings that comprise the WHO Headquarters. The Main Building, designed by Bernard Tschumi, will continue to be the primary representation of the WHO.

The construction of the New Building is a symbol of optimism for the organization that works within the United Nations. Equally, the WHO is a symbol of global communication and collaboration.

Its goal is to create a sustainable and open platform where experts from many different fields can collaborate and find solutions to improve global health.

Towards that end, the New Building is designed with both closed office spaces and open workplaces where spontaneous events, meetings and conversations can occur. The New Building for the World Health Organization has been designed with sustainability in mind. The building features:

DOUBLE LAYER FACADE CONFIGURATION
There will be an air cushion between the inner and outer façades of the building. The air cushion will allow air to move freely between the façades and cool the inner temperature of the building.

SOLAR ENERGY
Fifty percent of the New Building’s roof will have solar panels to supply a portion of the energy needed by the building. Solar panels will also be installed on some areas of the East, South, and West facades of the building. This effectively turns the facades of the building into energy generators.

LATITUDE-WEBSITE-WHO-BLOG

World_Health_Organisation_building

RAINWATER HARVESTING
The New Building will harvest the rainwater on both the rooftop and through basement ceilings. The rainwater will be used to irrigate the outdoor and indoor gardens.

The general office layout of the New Building is based on the design of the “most efficient individual office unit”, where all of the vertical surfaces in an office are movable in order to create an open space.
However, the New Building office spaces are also configured in an “S layout.” This means that the individual offices are configured together with open workspaces, creating more common space for collaboration. Each of the “S layout” zones have their own service area and access to stairs and elevators.

The New Building contains six floors with a total area of 22,000 M2 in both open and enclosed office space. Its basement is designed to have maximum exposure to the existing WHO organization campus.

Location: Geneva, Switzerland
Year: 2015
Type: Competition
Status: Proposal
Client: World Health Organization
Program area: 22,000 m2
Budget: 45,000,000€
Service: Architecture
Sector: Workplace
Architects: Latitude Architectural Group
Principal Architect: Manuel N. Zornoza
Team (A~Z): Lucia Bravo Guinea, Jorge Cortes de Castro, Andrea Ramos Rodriguez
Computer Rendering: Poliedro Estudio
Online featurings:
ArchCollege, 2015.05.27
ArchDaily, 2015.05.10
Aeccafe, 2015.04.24